20/4/2021

Tuntematon tie, johon urheilu vie - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 3.

Tuntematon tie, johon urheilu vie  - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 3.

Jokaisen urheilijan polku on todella erilainen. Hetkelliset onnistumiset ja epäonnistumiset muovaavat tulevaisuutta urheilijana. Parempi näkyvyyspelaajamarkkinoilla olisi aikanaan helpottanut minua, joten olisin varmasti hyödyntänyt palvelua, jossa sopimustilanteeni olisi ollut näkyvillä.

Ensimmäiset kaudet puoliammattilaisena

Mestaruusliigassa pelaa ja harjoittelee useita nuoria pelaajia. Omalla kohdallani nosto liigajoukkueen (Rantaperkiön Isku) mukaan tapahtui lukioikäisenä. Onnekseni silloinen valmentaja uskoi nuoreen Aleksiin ja antoi mahdollisuuksia kehittyä paineistetussa tilanteessa pelikentällä.

Urallani olen hyötynyt paljon siitä, että sopimuksieni kieliasu on ollut todella selkeä ja pitävä.

Ensimmäisen koko kauden mittaisen sopimuksen tein seuraavalle kaudelle samaan joukkueeseen. Sopimusneuvotteluissa olen saanut paljon apua perheeltäni.  Isäni ja veljeni ovat myös pelanneet ammattilaisena ja olen saanut heiltä apua omiin sopimusneuvotteluihin. Olen siinä mielessä ollut  poikkeavassa tilanteessa saadessani apua sopimustilanteisiin, koska useimmiten nuori pelaaja on melko hukassa sopimuskoukeroiden kanssa. Urallani olen hyötynyt paljon siitä, että sopimuksieni kieliasu on ollut todella selkeä ja pitävä.

Nuorelle pelaajalle opiskelut toisella asteella ja mahdollisesti armeija tuovat melkoisesti haasteita uraa rakentaessa. Omalla kohdallani tiesin haluavani pelata Rantaperkiön Iskussa, kunnes olen hoitanut koulun ja armeijan. Seurassa jatkaminen tuntui myös luonnolliselta, koska tunsin kehittyväni harppauksin eteenpäin. Isku oli loistava kasvualusta minulle ja mahdollisti etenemisen urallani. Olen myös kiitollinen seuran taustajoukoille, joiden sydämellisyyttä en osaa sanoiksi pukea.

 

Ensimmäinen ammattilaissopimus

Armeijan jälkeen oli hetken aikaa hiljaista sopimusmarkkinoilla. Halusin lähteä kokeilemaan siipiäni muualle, mutta oletukset Iskussa jatkamisesta olivat suuret. Veljeni mainitsi entiselle pelikaverilleen, että olen vapailla markkinoilla. Maininnan jälkeen puhelimeni soi samana päivänä ja samasta seurasta soitti seuran pomo sekä päävalmentaja. Tämän lisäksi myös ulkomailla ammatikseen pelaava pelaaja suositteli joukkueeseen menemistä.

Yksi suurimmista haaveistani toteutui, kun sain ensimmäisen ammattilaissopimuksen. Samalla edessä oli muutto täysin uuteen kaupunkiin ja joukkueeseen, josta en tuntenut entuudestaan ketään. Olen usein kuullut sanottavan, että suurin kehitys tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella ja tämän allekirjoitan täysin. Kehitystä tapahtui ehkä eniten oman pään sisällä, mikä näkyi myös muilla elämän osa-alueilla. Ensimmäisessä sopimuksessa kävimme todella tarkasti läpi jokaisen pienenkin yksityiskohdan. Silloin tuntui jopa turhalta olla niin pikkutarkka, mutta nyt pohdittuna se oli todella fiksua molemmille osapuolille. Tuon seuran pomon kanssa kaikki sujui loistavasti ja arvostan häntä edelleen suuresti.

Tähtäimenä uudet nummet

Tähtäsin parin ammattilaiskauden jälkeen tosissani ulkomaille. Minun kohdallani tämä ei kuitenkaan toteutunut. Taitotasoltani en ollut niin taitava, että olisin ollut ykkösvalinta mihinkään Euroopan pääsarjatasolla pelaavaan joukkueeseen.

Tässä kohtaa kuvioissani oli mukana huikea pelaaja-agentti. Agentti helpotti suunnattomasti pelaajaneuvotteluita, koska hän tiesi muiden seurojen tilanteet hyvin ja pystyi tarvittaessa markkinoimaan vapaata sopimustilannettani seuroille. Myös itse neuvottelutilanne oli henkilökohtaisesti helpompaa, koska pelaaja-agentti piti langat käsissään ja hoiti neuvottelun puolestani. Jatkoin ammattilaisuraani Suomen kärkijoukkueissa ja Euroopan kentät jäivät toteutumattomaksi haaveeksi.

 

Lyhyen ammattilaisuran viimeiset kaudet

Viimeiset kaksi kautta olivat monella tavalla haasteelliset.Alkoi tulla loukkaantumisia, jotka vaikuttivat pelaamiseen. Isomman haasteen ne loivat pään sisälle, koska tunsin olevani jatkuvasti puolikuntoinen. Viimeinen niitti lopettamispäätökseen oli kauden päättyminen koronan takia ja siitä tulleet haasteet.Ajattelin ottavani pitkän tauon lentopalloon päätöksen jälkeen, mutta toisin kävi ja elämäni pyörii vieläkin lentopallon parissa ja olen siitä kiitollinen.

 

Miten SignCircle Network olisi voinut auttaa minua

Minulla kävi pääosin pelaajamarkkinoilla todella hyvä tuuri. Pääsin pelaamaan Suomen kärkiporukoissa ja menestystäkin tuli. Tilanne olisi voinut olla täysin päinvastainen, jos joukkueet olisivat löytäneet ulkomailta taitavia oman pelipaikkani pelaajia samanaikaisesti. Silloin olisimme kilpailleet parin huipputaitavan suomalaisen liberon kanssa samoista pelipaikoista ja luultavasti olisimme polkeneet omat palkkamme todella alas etsiessämme seuraa Suomessa.

Suomalaisen lentopallon kehittäminen on yksi minulle tärkeimpiä arvoja.

Networkin avulla olisin pystynyt tuomaan paremmin esille sopimustilanteeni, jos tämän tyylinen palvelu olisi ollut silloin olemassa. Tavoitteenamme onkin rakentaa sovellus, josta olisi ollut pelaajauriemme aikana apua. Suomalaisen lentopallon kehittäminen on yksi minulle tärkeimpiä arvoja.

 

Tekstin kirjoittanut:
Aleksi Mutka
Aleksi Mutka
VaLePan junioripäällikkö, entinen ammattilentopalloilija. Urheilu vaikuttaa edelleen vahvasti elämässä ja valinnoissa.
aleksi@signcircle.fi