7/4/2021

Siitä se ajatus sitten lähti - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 1.

Siitä se ajatus sitten lähti - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 1.

Koko pelaajaurani ajan sadattelin oman pääni sisällä tavoitteellisen urheilijan kipukohtia, kun puhutaan sopimusasioista. Näin B- tai C-korin pelaajana koin olevani aika pulassa ensinnäkin joukkueiden sopimustilanteen kartoituksen kanssa, ja toisekseen en tiennyt sopimusneuvotteluiden kiemuroista mitään. Uskon ja tiedän, että moni muukin painii samojen asioiden kanssa joka ikinen kevät. Suomalaisessa lentopallossa vain kourallisella pelaajia on tarpeeksi nimeä ja sitä kautta varaa maksaa pelaaja-agentin palveluista. Tämä jättää valtavan massan tavoitteellisia urheilijoita oman onnensa nojaan sopimuksen etsimisessä ja sopimusneuvotteluissa. Haluan avata tässä kirjoituksessa yrityksemme SignCircle Oy:n motiiveja ja palveluiden tarkoitusta.

2+1+1+1

Pelaajana olin ensin lupaava junnu, sitten päätään seinään hakkaava puoliammattilainen ja lopulta huippu-urheilijan haaveista luopunut hupilätkijä. Urheilijana paremmilla valinnoilla ja fiksummilla sopimuksilla olisin voinut päästä lähemmäs haavettani: ammattilaisuraa.

Kirjoitin 16-vuotiaana pelaajasopimuksen muotoa 2+1+1+1, enkä voi jälkikäteen kuin ihmetellä ja lyödä kämmentä otsaan. Sopimus, missä ei ollut mitään järkeä oman pelaajaurani kannalta. Sopimus julkaistiin otsikolla ”Rantanen 5 vuoden sopimukseen”. En minä sitä silloin tajunnut, mutta tällähän luotiin illuusio siitä, etten ole vapailla markkinoilla koko tuona aikana. Todellisuudessa kun sopimus sitoi vain ensimmäiset kaksi kautta.

Sopimusta allekirjoittaessa olin tietysti innoissani ensimmäisestä oikeasta sopimuksestani. Saisin ensimmäistä kertaa vähän taskurahaakin pelaamisesta, mikä sekin osaltaan sokaisi sopimuksen muut pykälät. Summat olivat tietysti pieniä, sillä seura oli jo muutaman vuoden ollut talousvaikeuksissa. Sopimus näytti oikein ammattimaiselta, olinhan siihen asti kirjoitellut työsopimuksia vain kesätöihin. Sopimusta en kauaa käsissäni pyöritellyt, kun nimi oli jo alla.

Miten SignCircle olisi voinut minua auttaa?

SignCircle Consulting tuo pelaaja-agenttimaiset palvelut jokaisen tavoitteellisen urheilijan käyttöön. Tein ensimmäistä sitovaa pelaajasopimustani, ja olisin mielelläni käyttänyt ehdotuksen jonkun osaavamman tahon silmän alla ennen allekirjoitusta. Jälkikäteen tuota lappua tarkastellessa pystyn toteamaan, että siinä olisi punakynä viuhunut. Sopimus olisi mitä todennäköisimmin muokattu muotoon 2+1 tai 1+1, ja sen sisältö järkevämpään, selvempään ja reilumpaan muotoon.

Sopimuksen idioottimaisuus paljastui minulle vasta muutaman kauden jälkeen.

Olin vakiinnuttanut paikkani puolapuilta, ja halusin vaihtaa maisemaa. Lähdin hyvissä ajoin keväällä soittelemaan sellaisia joukkueita läpi, missä näin realistisen kilpailutilanteen oman pelipaikkani suhteen. Pitkän ja työlään googlettelun ja edelliskausien pelaajajulkistusten lueskelun jälkeen löysin kolme potentiaalista joukkuetta, joilla piti olla toinen passarin paikka auki. Etsin seurojen kotisivuilta joukkueiden managerin tai päävalmentajan yhteystietoja, kyselläkseni heidän sopimustilannettaan ja samalla esitelläkseni itseni. Puheluiden lopputulos oli pähkinänkuoressa tämä:

Puhelu 1: ”Meillä on jo kaksi passaria, toista ei vain olla näköjään vielä julkaistu”

Puhelu 2: ”Minä kun luulin että sinulla oli se pitkä sopimus, ja kerkesimme jo tekemään seuran omalle junnulle sopimuksen. Olisit kyllä mennyt edelle.”

Puhelu 3: ”En ole kyllä vastannut näistä asioista toissakauden jälkeen. Soitappa henkilölle X!”

Puhelu 4: ”Ei ole tilaa, otamme ulkomaalaisen toiseksi passariksi.”

Tämän rumban jälkeen totesin, että vaihtoehdot kuihtuivat käteen. Allekirjoitin edelliskauden sopimuksen option, ja otin tutun paikan hallin puolapuilta.

Miten olisin hyötynyt SignCirclestä?

Offseasonin selvittely- ja soittelurumba vei aikaa päiviä, kun sovelluksessa olisin saanut saman aikaan muutamassa tunnissa.

Jos olisin kuulunut lajin eliittiin, olisi minulle riittänyt soitto agentille. Agentti etsisi minulle toiveideni mukaisen seuran, ja järjestäisi minulle näytön paikan uudessa joukkueessa. Hän hoitaisi puhumisen puolestani, ja toimittaisi tarvittavat video- ja tilastomateriaalit joukkueen haltuun. Minun tehtäväkseni jäisi vain näyttää taitoni kentällä, ja saisin keskittyä oman pelini kehittämiseen. Nyt kulutin valtavan määrän energiaa, aikaa ja mielenterveyttä sopimusviidakossa vaeltamiseen, ja täysin tuloksetta.

SignCircle Network kerää pelaajat ja joukkueet yhdelle alustalle, missä pelaajat voivat etsiä itselleen joukkuetta ja toisinpäin. Pelaajana olisin voinut vain täyttää pelaajakorttiini kaikki joukkueita kiinnostavat tiedot, ja lähteä metsästämään joukkueita. Joukkueet ovat kerättynä näppärään listaan, mistä pystyn suodattamaan minulle sopivat kohteet. Avatessani joukkueen kortin, selviää minulle joukkueen hakemat pelaajat pelipaikkakohtaisesti, tulevan kauden rosteri, ja joukkueen rekrytoinnista vastaavan henkilön yhteystiedot.

Edellä kuvattu kivinen offseasonin selvittely- ja soittelurumba vei aikaa päiviä, kun sovelluksessa olisin saanut saman aikaan muutamassa tunnissa. Sen lisäksi, että olisin löytänyt minulle sopivat joukkueet helpommin, olisi joukkueet löytäneet myös minut helpommin.

Paremmat pelaajasopimukset - tasokkaampi laji

Haluamme auttaa kaikkia niitä tavoitteellisia urheilijoita, jotka haluavat edetä urallaan nopeammin, helpommin ja viisaammin. Olemme luoneet kaikkien saataville tukiverkoston, joka auttaa uran kaikissa vaiheissa. Vaikka motivaationa on pelaajien urapolun helpottaminen, hyötyy palveluistamme myös joukkueet. Pelaajarekrytointi helpottuu, ja tukiverkostomme luo vuosia ja kulutusta kestävät sopimuspohjat joukkueiden käyttöön.

HUOM! Tarkoitukseni ei ole suinkaan syyttää tai mustamaalata joukkueita minulle laadittujen sopimusten sisällöstä. Joukkueet tekevät bisnestä, ja sopimuksessa on aina kaksi osapuolta. Kun nimi on lapussa, ei auta syyttää ketään muuta kuin itseään.

Fiksummat sopimukset edesauttavat menestystä.

Tekstin kirjoittanut:
Eetu Rantanen
Eetu Rantanen
Entinen liigatason lentopalloilija, nykyinen intohimoinen yrittäjä. SignCirclen idea poiki vahvasti omalta peliuralta. Koulutus ja työkokemus liiketalouden alalta.
eetu@signcircle.fi