28/10/2021

SignCircle Network - Katsaus kulisseihin

SignCircle Network - Katsaus kulisseihin

Paljon on ehtinyt tapahtumaan vähän reilun vuoden aikana, kun päätimme kesällä 2020 lyödä viiden yrittäjähenkisen kaveruksen kesken viisaat päät yhteen ja lähteä rakentamaan uutta joukkueurheilun kentille. Tässä tekstissä valoitan hieman menneen vuoden tapahtumia mutkineen ja suorineen, sekä sovelluksen rakennusprosessia.

Yritysidea lähti sovelluksesta, joka keräisi joukkueet ja pelaajat samalle alustalle. Tällä alustalla olisi helppo etsiä seuraavaa sopimusta. Ensimmäiseksi lajivalloitukseksi valitsimme luonnollisesti itseämme lähimmän, lentopallon. Syitä tähän oli muutama:

1.      Vuosien varrella viisikon takataskuun oli kertynyt valtava verkosto pelaajia, valmentajia ja joukkueiden toimihenkilöitä, joilta tiesimme saavamme rehellistä palautetta. Myös tarvitsemamme näkyvyys on helpompi saavuttaa, kun asiakaskuntamme tuntee tai ainakin tietää tekijät.

2.      Tunnemme lajikentän haasteet ja myös mahdollisuudet oman kokemuksen kautta.

3.      Tiedämme, kuinka puhua yleisöllemme, kun puhutaan lajikohtaisista asioista.

Kun olimme saaneet siivilöityä ylimääräiset rasvat ideamme päältä pois, esittelimme ideamme karvalakkimallia ensin lähipiirille ja sitten tulevaisuuden käyttäjille. Tässä vaiheessa ideamme vastaanotto oli jopa yllättävän positiivinen. Varauduimme pahaan muutosvastarintaan, sillä tiesimme vanhojen tuttujen kaavojen juurtuneen syvälle osan kohdeyleisömme aivolohkoihin.

Palautteen innostamina lähdimme jatkamaan idean jalostamista ja pohtimaan parhaimpia suuntia sovelluksellemme niin taloudellisesti, teknisesti kuin markkinamielessä. Olimme jo piirua vaille lyöneet lukkoon näin jälkikäteen ajateltuna teknisesti erittäin typerän tavan rakentaa sovelluksen. Tämä tapa olisi paitsi maksanut liikaa, myös toiminnoiltaan jäänyt todella vajavaiseksi. Tässä vaiheessa kokouksissa puhui enemmän nuoret ystävämme Into ja Luulo, kuin myöhemmin joukkoon liittyneet, kokemuksen kovertamat Järki ja Tieto. Onneksemme kaksi jälkimmäistä päätyivät lopulta myös saman pöydän ääreen.

Mies, kuka koodaa ihan mitä vaan

Kaksi viimeistä saatiin viime tingassa mukaan, kun sovelluksemme toteutuksesta erittäin suuren kunnian ansaitseva Jarno Jokihaara hyppäsi joukkoon mukaan marraskuussa 2020. Jarno oli meille kaikille entuudestaan tuttu Tamperelaisen lentopallojoukkueen fysiikkavalmentajana (sekä jokaisen porukan ylivoimaisena kädenvääntäjänä), joten kemioita ei tarvinnut tämän koodarin kanssa miettiä. Sopii kuin nenä päähän, ja tämä pää tarvitsi nenää. Hyvin pian Jarnon kanssa jutellessa kävi selväksi, ettei allekirjoittaneen ideoissa sovelluksen rakentamiseen ollut mitään järkeä. Puoliakaan en ehkä hänen koodarijargonistansa ymmärtänyt, mutta selväksi kävi, että Jarno oli tässä asiassa aallonharjalla.

Koodia on naputeltu tähän mennessä noin 51 300 riviä.

Koitan pitää tekstin ymmärrettävänä jokaiselle, siispä pidän ”nörttikielen” mahdollisimman minimissä. Plöräytän kuitenkin tätä termistöä tähän alkuun, asiasta jotain ymmärtäville. Sovelluksemme on toteutettu Microsoftin kehittämällä ”Blazor” nimeä kantavalla web-teknologialla, ja sitä hostataan Microsoftin "Azure" pilvialustalla. Koodia on naputeltu tähän mennessä noin 51 300 riviä. Sovimme Jarnon kanssa, että projekti toteutetaan kaikessa rauhassa siviilitöitä, perhettä tai harrastuksia uhraamatta. Yöunia uhrattiin, mutta jostain se aika on kaivettava. Vielä kerran suuri hatunnosto Jarnolle projektiin lähtemisestä ja sen tähän pisteeseen saattamisesta. Toivottavasti kehitys jatkuu vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Roolinjako oli seuraava: Jarno leipoo pohjat ja minä asettelen kirsikat nätisti kakun päälle. Käytännössä minä koodasin HTML ja CSS kielet, ja Jarno kaiken muun. Saatoin minäkin oppia jopa vähän muitakin juttuja sovelluskehityksestä aikaisemman hyvin pintapuolisen ymmärrykseni päälle. Palavereissa puhuttiin aika rankkoja juttuja. Se kieli ei ollut lasten korville. Hyvä kun itsekkään juuri mitään ymmärsi. Huomasin kuitenkin pikkuhiljaa ymmärtäväni kanssakoodarini juttuja. Pelaan oppii pelaamalla, niinhän sitä sanotaan.

Firma oli perustettu, käyttöehdot laadittu ja markkinasuunnitelmat merkattu kalenteriin. Sitten vedettiin käsijarrua.
Kotikutoista koodia kahvin voimalla

Sitten tapahtui elämä

Kuten aikaisemmin mainitsin, projekti oli sivuprojekti. Tämä ei saa rokottaa muusta elämästä. Alkukeväästä 2021 oli sovelluksemme kehitys jo hyvin pitkällä. Tärkeimmät palikat olivat kohdallaan, ja ajatukset sovelluksen julkaisemisesta lentelivät jo palavereissa. Firma oli perustettu, käyttöehdot laadittu ja markkinointisuunnitelma tehty päivälleen seuraavalle puolelle vuodelle. Sitten vedettiin käsijarrua.

Ei mitään sen dramaattisempaa, meiltä loppui vaan hetkeksi aika arjesta. Sitähän varten projekti oli maltillisesti rakennettu myös kustannusten osalta. Projekti oli helppo laittaa paussille, kun suuria taloudellisia menetyksiä tästä ei koitunut. Toki pienet kuukausimaksut tikkaavat joka firmalla, mutta meidän tapauksessamme hyvin maltilliset.

Tehdään sillä välin sitten jotain muuta

Emme jääneet kuitenkaan laakereillemme lepäämään. Päätimme kehittää sovelluksen kylkeen Suomen laadukkaimmat urheilusopimuskonsultointi -palvelut. Tietääksemme ainoat, joten siksi myös varmasti laadukkaimmat (KVG – katso vaikka Googlesta). Kun sovelluskehitys oli tauolla, panostimme tämän palvelun tuotekehitykseen yhdessä konsulttiemme Kaius Peltosen ja Nisse Huttusen kanssa. Valmista tuli nopeasti, ja lähdimme testaamaan tuotetta oikeaan maailmaan. SignCircle Oy :n ensimmäiset asiakkaat olivatkin konsultointiasiakkaita. Ajatus, jota en olisi toissakesänä vielä uskonut.

Konsultointi toi myös valtavan positiivista palautetta. Soppareista tuli yhteistyössä sekä konsulttien, että seurojen kanssa kannattavat ja pitävät molemmille osapuolille. Mahdollisia sanamuotoja paikkailtiin, pykäliä lisättiin ja poistettiin. Kertaakaan emme kuulleet vastaväitteitä kummaltakaan osapuolelta. Otteet kynistä olivat vankat ja liikkeet päättäväiset, kun nimet suhahtivat lappuihin.

Sovelluksen uusi aika

Kesän kiireet oli selätetty, ja syystuulet toivat mukanaan kauan odotettua aikaa. Koodarit ryhtyivät jälleen toimeen. Paussi oli tehnyt hyvää, sillä tuorein silmin sovelluksesta huomasi paljon epäkohtia, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Bugeja lähdettiin raivaamaan, ja uusia ominaisuuksia lisäämään. Sovellus lyötiin pilveen, ja integraatiot sovellusten välillä viritettiin kuntoon. Olemme nyt hyvin lähellä sovelluksen Beta -version valmistumista, ja joukkueiden esitallennus on aloitettu.

Sovellus julkaistaan käyttäjien käsiin joulukuussa 2021!

Hyvää kannattaa odottaa, kiitos silti kärsivällisyydestä! Joulu on jo kohta ovella.

Sovelluksen demoamista Lempo-Volley :lle.

Tekstin kirjoittanut:
Eetu Rantanen
Eetu Rantanen
Entinen liigatason lentopalloilija, nykyinen intohimoinen yrittäjä. SignCirclen idea poiki vahvasti omalta peliuralta. Koulutus ja työkokemus liiketalouden alalta.
eetu@signcircle.fi