15/4/2021

Loppu hyvin, kaikki hyvin - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 2.

Loppu hyvin, kaikki hyvin - Tarinoita SignCirclen taustalta: luku 2.

Jos verrataan Eetun tarinaan, oma urapolkuni ei välttämättä tarjoa yhtä hyviä esimerkkejä SignCirclen tarpeellisuudesta, koska olen saanut olla siinä etuoikeutetussa pelaajaryhmässä, jolle on siunaantunut agentti rinnalle ammattiurheilijan ratkaiseviin neuvotteluihin ja sopimusten laatimisiin seurojen kanssa.

 

Se ei tarkoita, ettenkö olisi silti kyennyt toteamaan lentopallomaailman selkeää puutosta pelaajien ja seurojen välisessä yhteistyössä urani aikana. Nostan kaksi tarinaa omalta uraltani esiin, jotka korostavat SignCircle Networkin ja SignCircle Consultingin tarpeellisuutta.

 

Seuran valinnan vaikeus

Kuullessani idean SignCircle Network -sovelluksesta ymmärsin heti, että minunkin urallani kyseiselle alustalle olisi ollut tarvetta.

Kun mietin omaa urani alkutaipaletta, en edes ajatellut pelaavani muualla kuin Valepassa, jossa myös kolme ensimmäistä liigakauttani pelasin. Onnekseni Valepa oli minulle loistava paikka kehittyä ammattimaisen organisaation ja osaavan valmennuksen ansiosta, mutta jälkikäteen pohdittuna minullakin olisi voinut olla käyttöä SignCircle Networkin kaltaiselle sovellukselle toisen liigakauteni jälkeen, koska silloin minulla ei ollut vielä agenttia kuvioissa.

 

Kaksi ensimmäistä kauttani ammensin oppia vaihtopenkin puolelta Olli Kunnarin ja Antti Eskon kaltaisilta lajilegendoilta, mutta kolmannelle kaudelleni olin kaavailemassa itselleni pelaavampaa roolia, jotta kehitykseni jatkuisi. Valepassa oli jo maajoukkuetason yleispelaajat Kunnarissa ja Elviss Krastinsissa, joten peliaika tulisi taas olemaan kiven takana. En kuitenkaan uskaltanut lähteä markkinoimaan itseäni muihin seuroihin ja koin lähtemisen pois ”omasta seurastani” liian suurelta päätökseltä, joten tein jatkosopimuksen Valepan kanssa. Urani kannalta merkittävä onni onnettomuudessa oli se, että kuusikkopelaajamme kärsivät loukkaantumisista kyseisellä kaudella, joten itselleni avautui runsaasti peliaikaa ja pystyin marinoitumaan kovissa peleissä.

 

Tarinan kääntöpuoli olisi voinut olla se, että kanssapelaajat olisivat pysyneet terveenä ja peliaikana olisi jäänyt liian vähäiseksi urani kannalta. Tällaisen tilanteen välttämiseksi minun olisi kannattanut tutkia muiden seurojen tilannetta SignCircle Network -sovelluksesta (jos tällainen sovellus olisi ollut olemassa), ja selvittää olisinko voinut päästä toiseen seuraan pelaavampaan rooliin.

 

Vaikka minun tapauksessani asiat kääntyivät lopulta oikeinpäin, kuullessani Eetun idean SignCircle Network -sovelluksesta ymmärsin heti, että minunkin urallani kyseiselle alustalle olisi ollut tarvetta. Tämän vuoksi lähdin mukaan tähän projektiin kehittämään pelaajille alustaa, jonka kautta he voivat rohkeasti lähteä kokeilemaan rajojaan lentopallon parissa.

 

Sopimusten ihmeellinen maailma

Tilanne olisi voinut päättyä kannaltani hyvin nopeasti hyvin huonosti, ellei minulla olisi ollut viimeisen päälle hiottua sopimusta seuran kanssa.

Itse olen saanut Suomessa pelatessani toimia ryhdikkäiden seurojen kanssa, eikä sopimusten kanssa ole ikinä ollut epäselvyyksiä tai porsaanreikiä.

 

Toinen oli tilanne Valko-Venäjällä…

Valko-Venäjällä pelatessani minulla oli seuran kanssa useampaan otteeseen erinäisiä epäselvyyksiä (osin kielimuurista johtuen), ja lopulta ne kulminoituivat tilanteeseen, jossa seura totesi, että ei halua maksaa minulle palkkaa, koska pelisuoritukseni eivät miellyttäneet seuran presidenttiä. Jätän tästä tekstistä pelillisten tekijöiden perkaamisen pois, mutta fakta oli kuitenkin, että minulla ei ollut mitään syytä enää jatkaa seurassa. Ainoa kapula rattaissa oli, että seura oli minulle vielä palkkoja rästissä, joten ne piti saada jotenkin kerättyä vastahakoisilta valkovenäläisiltä ennen pikaista poistumista maasta.

 

Tämä tilanne olisi voinut päättyä kannaltani hyvin nopeasti hyvin huonosti, ellei minulla olisi ollut viimeisen päälle hiottua sopimusta seuran kanssa. Sopimukseen oli selkeästi määritelty seuran ja pelaajan velvollisuudet, joten seura ei voinut livistää vastuistaan. Mikäli seura halusi jatkaa europeleissä pelaamista tulisi heidän maksaa rästinsä pois ajallaan. Seura ei pystynyt vetoamaan mihinkään epäselvään sopimuspykälään, koska sellaisia ei ollut, ja sain ratsastaa auringonlaskuun henkisesti täysin hajalla, mutta rahasäkki olallani ;)

 

Vaikka oma tarinani sai tässäkin tapauksessa jossain määrin onnellisen lopun, en halua edes kuvitella tilannetta, jossa olisin hyväksynyt suoraan seuran lähettämän ensimmäisen sopimustarjouksen tekemättä siihen tarvittavia muutoksia. Tämän vuoksi halusin lähteä mukaan kehittämään SignCircleConsulting -palveluita, jotta kenenkään pelaajan ei tarvitse pohtia saakohän hänelle luvatut korvaukset.

 

Mielestäni on tärkeää nostaa esiin, että kyseessä ei ole seurojen pahantahtoisuus pelaajia kohtaan, jota tulevien ammattiurheilijoiden tulisi pelätä. Hyvin usein riitatilanteet johtuvat huolimattomuudesta tai epäselvistä pykälistä sopimuksissa.

 

Onneksemme ikävät riitatilanteet pelaajien ja seurojen välillä ovat ennemminkin poikkeus kuin sääntö, ja loppujen lopuksi seurat ja pelaajathan hyötyvät toisistaan paremmin, kun molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

 

Mielestämme kuitenkin yksikin riitatilanne, joka on aiheutunut huolimattomasta sopimuslaadinnasta, on liikaa. Tämän välttämiseksi jokaisella pelaajalla tulisi olla mahdollisuus varmistua sopimusasioiden olevan kunnossa, jotta pelaajat voivat keskittyä olennaiseen. Tähän tarkoitukseen kehitimme SignCircle Consulting -palvelut.

 

Tarinan loppuun täytyy vielä osoittaa kunniaa agentilleni Nisse Huttuselle, jonka ansiosta valkovenäläisten kanssa ei täytynyt enempää vääntää. Ja Nisse muuten kuuluu meidän SignCircle tiimiin! Hänen avullaan varmistutaan, että yhä suurempi lentopallomassa pystyy nukkumaan yönsä rauhassa sopimuskuvioiden ollessa selvät.

 

Tekstin kirjoittanut:
Sakari Mäkinen
Sakari Mäkinen
Ammattilentopalloilija VaLePassa. Kokemusta myös miesten maajoukkueesta ja ulkomaan kentiltä. Tietojohtamisen kandidaatti Tampereen Yliopistosta.
sakke@signcircle.fi