11/1/2021

Kuinka valinnat joukkueurheilussa vaikuttavat menestykseen

Kuinka valinnat joukkueurheilussa vaikuttavat menestykseen
Polku menestykseen on omien valintojen, kovan työn ja myös sattuman summa.

Jokaisen uralla tulee tilanne, kun pitää tehdä päätöksiä oman uransa suhteen. Ympärillä saattaa olla paljonkin ihmisiä, jotka haluavat auttaa, neuvoa tai tehdä pelaajan puolesta ratkaisuja. On kuitenkin tärkeää, että lopullinen päätäntävalta säilyy urheilijalla itsellään. Tässä on koottuna erilaisia ajatuksia, joita on hyvä pohtia, kun edessä on valintojen aika.

Ensimmäiseksi on pakko todeta, että suurin asia menestymiseen löytyy korvien välistä.

Kovan työn kautta menestykseen

Ensimmäiseksi on pakko todeta, että suurin asia menestymiseen löytyy korvien välistä. Suurin vaikutus omaan kehittymiseen on halu kehittyä. Jokainen huippupelaaja on tehnyt urallaan hurjan määrän töitä lajin parissa saavuttaakseen tavoitteensa.

Menestyminen tarkoittaa myös eri asioita eri pelaajille. On todella tavallista, että urheilijalla on kyltymätön tarve päästä aina seuraavalle tasolle urheilu-urallaan. Tyytyväisyys omaan menestykseen saattaa tulla vasta uran jälkeen, jos silloinkaan.

Harjoittelemalla määrätietoisesti on ainoa tapa saavuttaa oma maksimaalinen potentiaali.

Vaihtoehdot

Jokaisella pelaajalla on eri määrä vaihtoehtoja valitessaan joukkuettaan, jossa haluaa harjoitella ja pelata tulevalla kaudella. Pelaajalle helpoimmassa tilanteessa kiinnostava seura ottaa yhteyttä ja kertoo kiinnostuksestaan. Tämä vaatii sen, että seura tietää  pelaajan olevan vapailla markkinoilla. Pelaajan sopimustilanne pitää seurojen selvittää, se ei ole julkista tietoa. Usein vain oletetaan, että pelaaja jatkaa samassa seurassa.

Nuorilla pelaajilla sen sijaan saattaa olla ongelmana se, että näkyvyys on vähäistä, ellei satu olemaan superlupaus, josta uskotaan tulevan seuraava ammattilaiskenttiä kiertävä supertähti. Tässä kuitenkin mainittakoon, että esimerkiksi tälläkin hetkellä Euroopan ammattilaiskentillä pelaa suomalaisia huippulentopalloilijoita, jotka eivät kuuluneet ikäluokkansa kirkkaimpiin tähtiin junioreina.

Alemmalla sarjatasolla pelaaminen voi tuoda hyvin lisänäkyvyyttä, mutta se ei ole itsestäänselvyys. Tässäkin kannattaa varmistaa, että harjoitteluolosuhteet ovat riittävän hyvät ja kehittyminen on mahdollista. Nykyään on hyvin tavallista, että etenkin nuori pelaaja harjoittelee ylemmällä sarjatasolla ja pääsee pelaamaan alemmalla.

Vaihtoehtojen määrään pystyy pelaaja myös itse vaikuttamaan, esimerkiksi ottamalla itse yhteyttä. Seurat saattavat myös järjestää tryoutteja, eli avoimia harjoituksia, jotka ovat loistava tapa saada lisänäkyvyyttä ja samalla pääset osoittamaan taitojasi pallon parissa.

Pelaajan kannattaa etsiä pelipaikkoja, joissa hänellä on mahdollisuus päästä pelaamaan ja näyttämään osaamistaan.

Roolisi joukkueessa

Pelaaja voi olla erilaisessa roolissa eri joukkueissa. Rooleja voi olla esimerkiksi aloituskuusikon pelaaja, potentiaalinen nuori tai vaikka vaihdosta tuleva pelaaja tiettyyn pelitilanteeseen. Jokainen pelaaja tähtää aloituskuusikkoon, mutta sitä paikkaa ei lähtökohtaisesti anneta vaan se pitää ansaita. On hyvin tavallista, että nuoret pelaajat menevät joukkueeseen, jossa he pääsevät kasvamaan kokeneiden rinnalla ja tappelevat ajan myötä myös kuusikkopaikasta. Pelaajan kannattaa silti etsiä joukkuieta, joissa hänellä on mahdollisuus päästä pelaamaan ja näyttämään osaamistaan. Esimerkiksi viimeisten kahden kauden aikana vain syöttövaihtoja tehneen keskitorjujan kiinnostavuus muiden seurojen silmissä ei välttämättä ole suurta, vaikka keskitorjuja olisikin potentiaalinen. Muut seurat kun eivät näe, mitä harjoituksissa tapahtuu.

Kuten sanottu, rooleja joukkueen sisällä on monenlaisia ja roolit saattavat vaihtua rajusti myös kesken kauden. Roolin vaihtumiseen voi vaikuttaa moni eri asia. Esimerkiksi pelaajan kehittyminen, loukkaantumiset, valmentajan vaihtumiset tai uudet pelaajahankinnat kesken kauden vaikuttavat pelaajan statukseen joukkueessa. On myös tilanteita, joissa tietyt pelaajat pelaavat paremmin yhdessä. Tästä esimerkkinä muutaman vuoden takaa, kun Suomen maajoukkueessa toimi loistavasti passari-hakkuri-akselit Eskon ja Sivulan, sekä Tervaportin ja Ojansivun välillä. Ennen kauden alkua on todella vaikeaa ennakoida näitä muuttuvia tekijöitä, mikä tekee urheilusta todella mielenkiintoista ja yllättävää.

Sopimusneuvotteluissa yleensä selviää melko hyvin, että millaiseen rooliin pelaajaa on lähtökohtaisesti kaavailtu. Täytyy kuitenkin muistaa, että valmentaja on se, joka määrittää mahdollisen peliajan.

Valmentaja

Valmentajalla on iso vaikutus pelaajan kehittymiseen. Kannattaakin pohtia itse, mitä odottaa valmentajalta. Etenkin nuoren pelaajan on hyvä miettiä valmentajan vaikutusta kehitykseen, selvittää tarjoaako juuri tämä valmentaja oikeat pelimerkit eteenpäin menemiselle. Jokaisella valmentajalla on jotain annettavaa, mutta valmentajilla on isoja eroja osaamisessaan eri osa-alueilla ja eri määrä kokemusta.

Nuoren pelaajan kannattaa ainakin pohtia sitä, että uskooko kehittyvänsä tietyn valmentajan opissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että myös valmentajat kehittyvät, jos heillä on intohimoa valmentamiseen.

Muutos

Muutos ei ole aina pahasta. Urheilussa, kuten elämässä yleensä kehittyminen tapahtuu parhaiten silloin, kun joutuu pois mukavuusalueeltaan. Muutos aiheuttaa usein jännitystä, mutta sen voi kokea myös positiivisena asiana, joka auttaa kehittymään. Jännitys on tavallinen tunne urheilijalle ja moni urheilija kokeekin, että saa parhaimpansa esille juuri jännittävässä tilanteessa. Se vatsanpohjassa tuntuva kutkutus tarkoittaa monille sitä, että urheilija on todellakin hereillä ja valmis antamaan kaikkensa tulevaa koitosta varten.

On usein parasta, että sovitut asiat ovat kirjoitetussa muodossa sopimuksena, jotta väärinymmärryksiltä säästyttäisiin.

Lopuksi

Sopimusneuvottelut ovat osa urheilua, ja on kaikkien etu, että pelaaja ja seura keskustelevat asioista siten, että ymmärtävät toisiaan. On tärkeää, että sovitut asiat ovat kirjoitetussa muodossa sopimuksena, jotta väärinymmärryksiltä säästyttäisiin. Väärinymmärrykset syövät pelaajan ja seuran välistä luottamusta toisiinsa ja saattavat aiheuttaa negatiivisuutta, joka haittaa sekä seuran, että pelaajan tulevaisuutta.

”Onnella on iso merkitys soppareissa. Hyvillä pelaajilla tuppaa usein olemaan onnea vähän enemmän”

”Onnella on iso merkitys soppareissa. Hyvillä pelaajilla tuppaa usein olemaan onnea vähän enemmän”, sanoi ääneen muuan ulkomailla ammatikseen pelannut suomalainen pelaaja. Urheilussa oikeassa paikassa onnistuminen oikeaan aikaan saattaa avata uusia ovia yllättäviin suuntiin.

Tekstin kirjoittanut:
Team SignCircle
Team SignCircle
SignCircle on ryhmä suomalaisia urheilijoita ja urheilussa vaikuttavia henkilöitä, jotka haluavat tuoda uusia mahdollisuuksia joukkueurheilun maailmaan.
info@signcircle.fi