25/4/2022

5 vinkkiä onnistuneeseen off-seasoniin pelaajalle

5 vinkkiä onnistuneeseen off-seasoniin pelaajalle

Tervetuloa off-seasonille! Haluamme tällä kirjoituksella antaa vinkkejä, kuinka valmistaudut seuraavaan kauteen. Off-season on loistava mahdollisuus kehittää itseäsi urheilijana ja se näyttelee myös erittäin suurta roolia urakehityksen kannalta. Off-season voi toisaalta olla myös petollinen ansa, jos pitkä kausi on syönyt motivaation harjoittelusta ja sohvan nurkka kutsuu lenkkareita kovemmin.

  1. 1. Tee itsellesi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet lentopalloilijana.
  2. 2. Hyödynnä edellisten kausiesi saavutukset ja tee itsestäsi houkuttava pelaajamarkkinoilla.
  3. 3. Löydä urapolkusi vaiheeseen sopiva joukkue
  4. 4. Tarkistuta sopimuksesi ammattilaisen silmän alla, ennen kuin allekirjoitat mitään.
  5. 5. Panosta järkevään fysiikkaharjoitteluun

Tee itsellesi lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet lentopalloilijana.

Tärkein asia, ennen kuin kirjoitat seuraavan kauden sopimusta, on miettiä tavoitteitasi urheilijana seuraavan kauden ja pidemmän aikavälin aikana. Kun sinulla selkeät, konkreettiset tavoitteet, helpottuu valinnat seuraavien kausien osalta huomattavasti. Pystyt kysymään itseltäsi: ”Palveleeko tämä mahdollisuus tavoitteitani?”.

Pidemmän aikavälin tavoitteita voi olla täysammattilaisuus, liigasopimus, maajoukkuepaikka tai sopimus ulkomaille. Lyhyen aikavälin tavoitteet kannattaa asettaa palvelemaan noita maaleja. Sanotaan, että olet yleispelaaja ja tavoittelet liigasopimusta. Sinulla on hyvät fyysiset ominaisuudet, mutta vastaanottotekniikkasi ei ole vielä liigatasoa varsinkaan hyppysyöttöjen vastaanotossa. Lyhyen aikavälin tavoitteesi voi siis olla, että ensi kaudella opettelet hyppysyötön vastaanottoa.

Nyt, kun sinulla on selkeä tavoite ensi kaudelle, kannattaa ensi kauden joukkue valita niin, että pystyt tavoitteesi saavuttamaan. Joukkueen valmentajalla tulisi olla riittävä tieto ja valmennuskyky hyppysyötön vastaanottoon, ja treenaamisen tulisi olla määrällisesti runsasta ja laadukasta.

Mieti siis pelipaikkasi ja tavoitteesi mukaiset lyhyen aikavälin tavoitteet, ja kartoita näiden tavoittamiseen sopivat joukkueet seuraavalle kaudelle.

Reflektoi mennyttä kautta sekä hyödynnä edellisten kausiesi saavutukset ja tee itsestäsi houkuttava pelaajamarkkinoilla.

Vielä, kun edellinen kausi on tuoreessa muistissa hyvine ja huonoine puolineen, on hyvä aika reflektoida kauden tapahtumia. Missä onnistuin? Mitä olisin voinut tehdä paremmin? Miten joukkuevalintani edelliselle kaudelle edesauttoi tai jumitti uraani? Vastaukset näihin kysymyksiin edesauttaa sinua tekemään viisaampia valintoja jatkossa.

Kannattaa myös napata talteen kaikki sellainen videomateriaali ja tilastotieto, mitä pysty käyttämään hyödyksesi itsesi markkinoinnissa tulevaisuudessa. Vaikka seuraavalle kaudelle olisi sopimus jo allekirjoitettu, saattaa sitä seuraavalle kaudelle olla edessä sopimuksen etsiminen muualta. Jos joukkueellasi on tilastohenkilö, heiltä saat varmasti helposti koosteita suorituksistasi videon- ja tilastojen muodossa. Jos taas tilastohenkilöä ei ole, selvitä mahdolliset kokonaisten pelivideoiden saatavuus netistä tai valmentajaltasi. Vaikka joukkueesi kotipelejä ei kuvattaisi, saattaa vieraspeleistä olla tallenteita. Valmentajat yleensä ovat hyvin perillä mahdollisista videotallenteista. Useat valmentajat haluavat nähdä kokonaisia pelejä highlight- videoita enemmän. Highlight -videoilla saat rekrytoijan huomion, mutta kokonaiset pelivideot ovat ratkaisevin tekijä markkina-arvosi määrittämisessä pelaajana.

Kun olet saanut käsiisi sopivaa videomateriaalia highlight- tai kokonaisten pelien muodossa, kannattaa ne ehdottomasti ladata paikkaan, mistä joukkueet pystyvät sinua scouttamaan! SignCircle Network on loistava paikka esitellä taitojasi. Joukkueet käyttävät Networkia työkaluna pelaajien scouttaamiseen, ja löytävät videot paljon helpommin sieltä kuin muualta internetin valtamerestä. Lataamalla videon YouTubeen, pystyt linkkaamaan sen myös Networkiin, ja videon pystyy katsomaan suoraan pelaajakortiltasi.

Videoiden lisäksi kannattaa tarkistaa, että pelaajakorttisi tiedot ovat ajan tasalla. Päivitä sopimustietosi edellisten kausien osalta, ja klikkaa itsesi vapaaksi agentiksi, jos haluat yhteydenottoja joukkueilta.

Löydä urapolkusi vaiheeseen sopiva joukkue

Kun pelaajakorttisi on ajan tasalla, pystyt Networkissa kartoittamaan joukkueiden tilanteen pelaajahaun suhteen. Saat näkyviin kaikki sinun pelipaikkaasi hakevat joukkueet parilla napin painalluksella. Saat tietoosi joukkueen seuraavan kauden rosterin klikkaamalla auki joukkueen kortin. Kortilta löydät myös oikean yhteyshenkilön yhteystiedot, jos haluat ottaa joukkueeseen yhteyttä.

Kannattaa miettiä seuraavan joukkueen valintaa monelta kantilta. Pelkästään rahan perässä ei kannata juosta, jos oma urakehitys on prioriteettilistasi kärjessä. Tasosi mukaan kannattaa valita sellainen joukkue, jossa on realistiset mahdollisuudet päästä pelaamaan joko edustus- tai farmijoukkueen kanssa. Olet ehkä kuullut sanonnan ”pelaamaan oppii pelaamalla”, eikä tätä kannata pitää pelkästään vanhan kansan löpertelynä. Tasokas treenaaminen on toki tärkeää kehityksen kannalta, mutta pelitilanteen painetta ei pysty treeneissä luomaan, ja siihen pitää oppia pelaamalla.

Saatat jossain kohtaa uraasi tulla tilanteeseen, jossa pöydälläsi on kaksi sopimusta. Toinen rahakkaaseen ja menestyvään joukkueeseen mukavalla rahasummalla, ja toinen hieman tasollisesti huonompaan ja köyhempään joukkueeseen. Toinen seura lupaa laadukasta treeniä ja muutaman pelin ykköskuusikon ”huilipeleissä”, ja toinen kuusikkopaikan nykyisen tasosi perusteella. Tässä tilanteessa pienempi sopimus mutta varma peliaika kannattaa yleensä aina, sillä kehitys yhden pelatun kauden aikana voi taata seuraavalle kaudelle kuusikkopaikan ja vielä rahakkaamman sopimuksen seuraaville kausille tasokkaampiin joukkueisiin. Mieti vaikka nykyisten kärkijoukkueiden kuusikkopelaajia. Löydätkö sieltä pelaajia, jotka on noussut pelaavaan kuusikkoon vaihtopenkiltä? Harvemmin. Kyllä nämä pelaajat ovat yleensä hankittu edellisten kausien häntäpään joukkueista avainpelaajina tai nostettu farmijoukkueesta tai juniorimaajoukkueesta suoraan kuusikkoon.

Toinen tilanne saattaa olla, että luvattu peliaika on sama, mutta heikommalla palkalla tulevalle kaudelle saisit sinulle sopivamman valmennuksen joko fyysisten- tai lajiominaisuuksien kehittämisen kannalta. Tällöin suosittelemme myös "uhraamaan" kausipalkkiota urakehityksen nostamiseksi sinun tavoitteisiisi sopivammalla valmennuksella.

Tarkistuta sopimuksesi ammattilaisen silmän alla, ennen kuin allekirjoitat mitään.

Kun olet päättänyt seuraavan kauden joukkueesi, emme suosittele suin päin allekirjoittamaan sopimusta. Kannattaa ehdottomasti olla varma siitä, että sopimus on aukoton ja molempia osapuolia reilusti kohteleva. Ikinä ei tiedä mitä kauden aikana voi tapahtua. Loukkaantumisia, globaaleja virustauteja tai epäreiluja päätöksiä. Tässä kohtaa musta valkoisella on ehdoton ystäväsi, eikä tarvitse riidellä turhaan seuran kanssa.

SignCircle Consulting on juuri sellaisille pelaajille tehty, kenellä ei ole agenttia tai lähipiiriä lukemassa sopimuksia läpi ja varmistamassa niiden aukottomuutta. Taustallamme toimii raudanlujia laki- ja lajiammattilaisia, jotka näkevät nopealla vilkaisulla epäkohdat, ja pystyvät niissä pelaajia auttamaan. Konsultoimme myös riitatilanteissa, sillä riitatilanteet ovat historian saatossa tuhonneet pelaajien uria, ja joukkueiden kausia. Riitatilanteet näkyvät myös usein mediassa suurin otsikoin, mikä haittaa kaikkia osapuolia: pelaajan, joukkueen ja koko lajin imagoa. Me haluamme ennaltaehkäistä riitatilanteita tarjoamalla puolueetonta konsultointia pelaajille ja seuroille.

Mikäli haluat mielenrauhan sopimusasioissa, suosittelemme hankkimaan SignCirclen Network Gold -jäsenyyden kaudelle 2022–2023. Gold -jäsenenä olet oikeutettu konsulttipalveluihimme läpi kauden.

Panosta järkevään fysiikkaharjoitteluun

Kuten kirjoituksen alustuksessa mainitsimme, on off-season otollista aikaa itsensä kehittämiseen urheilijana. Järkevä ja tavoitteellinen fysiikkaharjoittelu off-seasonin aikana kantaa hedelmää niin seuraavalle kaudelle, kuin läpi koko uran. Tässä ei kannata jäädä yksin, vaan luottaa ammattilaisen apuun. Kun luot tavoitteellisen ja pitkäaikaisen fysiikkaharjoitteluohjelman osaavan fysiikkavalmentajan kanssa yhdessä, varmistat fyysisen kehityksen.

Pystymme suosittelemaan täydellä sydämellä ja luottamuksella yhteistyökumppaniamme Mikko Niirasta kumppaniksesi fysiikkaharjoittelussa. Niirasen kokemus ja näytöt lentopalloilijoiden fyysisen kehityksen ovat vailla vertaansa. Mikko elää fysiikkaharjoittelun aallonharjalla, ja hänellä on hallussaan viimeisin tieto ja kyky hyödyntää sitä omassa työssään urheilijoiden kanssa.

SignCircle Networkin jäsenenä saat alennusta Niirasen palveluista. Suosittelemme vahvasti kokeilemaan, jos olet tähän asti treenannut ”omin päin”. Saatat huomata, että kattosi urheilijana nousee monta metriä, kun fyysiset ominaisuutesi löytävät uusia ulottuvuuksia Mikon kanssa työskennellessä.

Tekstin kirjoittanut:
Team SignCircle
Team SignCircle
SignCircle on ryhmä suomalaisia urheilijoita ja urheilussa vaikuttavia henkilöitä, jotka haluavat tuoda uusia mahdollisuuksia joukkueurheilun maailmaan.
info@signcircle.fi